Szűts Márton Jóga

Magán- és csoportos órák Budapesten

Légzésről és törzsstabilitásról

2019. január 20. 23:14 - szutsmartonjoga

 

A (hatha) jóga nagyszerű rendszer, de... Sokan hajszolják a pózokat, de az alapok hiányoznak: a gerincük instabil, a törzsük gyenge, a medence mobilitása limitált, és - persze ezektől nem függetlenül -  a természetes mozgásmintáik is hiányosak. De nem csak a pózok helyes végzése ütközik nehézségekbe, hanem a légzőgyakorlatoké is. Sokuknak merev a rekeszizma, nekik a hasi légzés is nehézséget okoz, sokan szájon keresztül lélegeznek, és túlzás nélkül: mindenki túllégző. Nincs olyan ember, aki megfelelő légzéssel ne emelhetne az életminőségén. A rossz légzési minták és a gyenge törzsi stabilitás között pedig - nicsak- még összefüggés is van: a rekeszizom elégtelen működése. Mindezek az okok azok, amiért minden órám részét képezik a testtartást tudatosító és javító gyakorlatok, valamint a légzőgyakorlatok.

Tehát mit tehetsz? Továbbképzed magad és kitartóan, kíváncsian gyakorolsz.

 

Szombaton  két nagyon izgalmas képzésen vettem részt a 360akademia.hu/ szervezésében. Mindkét kurzuson sok minden összecsengett azzal, amit a jógában tanultam és tapasztaltam, ugyanakkor rengeteg dolgot jobban megértettem, és új gyakorlatokkal gazdagodtam.

 

Az első egy Buteyko-légzés/Oxigén advantage bemutató képzés volt. Lakatos Pétert mintegy 10 éve, még kettlebelles időszakom óta követem, és nyitott, hiteles, gyakorlott, szakmailag naprakész és lelkes embernek ismertem meg. Pontosan fogalmaz, bár néha kissé sok szakszót használ, (de ha utánanézel tanulsz :), cserébe mellékesen sokszor elejt egy-egy humoros megjegyzést. A buteyko légzésre inkább googlizz rá, sokat tanulhatsz belőle, ha megérted, és rengeteg jó hatásáról a tapasztalataid fognak meggyőzni, ha gyakorlod (nyugodtabb alvás, gyorsabb regeneráció, szájlégzőknél arányosabb lesz az arcfelépítés, asztmára több országban felírják, enyhíti az allergiát stb.) A rendszer előnye még - nekem - hogy a jóga gyakorlásába jól beépíthető, és mérhetővé teszi fejlődést. Ez légzésnél fontos, mert könnyen becsapja magát az ember, és csodálkozik, ha nem érzi  a légzések valós hatásait. Bár a módszer célja fizikai - egészség - a jógalégzések alapjainak elsajátításához kitűnő: segít a lassú, mély légzés és a légzésvisszatartás gyakorlásában. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a lassú légzés és a légzésvisszatartás gyakorlása nem történhet meg a megfelelő tudatállapot nélkül, és nem szeretnék messzire menni, de a légzés javítása a személyiségedre is jó hatással van. Az Oxigén Advantage egy sportolóknak továbbfejlesztett változata a Buteykonak, szintén izgalmas téma: hogyan imitálj egy magaslati edzést, akár otthon?

 

A második egy DNS (Dinamikus Neuromuszkiláris Stabilizáció) képzés volt.  Lehet ebben személyes érdekeltségem is szerepet játszik: szakorvosi röntgen alapján hiányzik egy porckorongom, így valahogy meg kell oldanom a stabilizálást, ezért is kezdtem el jógázni. Eddig megúsztam a műtétet, jól vagyok… Szóval a DNS rendszerét a cseh Kolar professzpor dolgozta ki, szellemi gyökereit pedig a cseh mozgástudományban (pl Janda neve ismerős lehet a tónusos-fázisos izmokról) kell keresnünk. Lényege a törzs stabilizálása és stabilitásának fenntartása mozgás során is, melynek alapja  a megfelelő hasűri nyomás - nagyon leegyszerűsítve mintha lenyeltél volna egy fitness labdát, amit aztán a  párhuzamos medencefenékkel és rekeszizommal tartasz, ha törzserőre van szükség ... Mivel a légzés és a stabilitás központi izma így egyaránt a rekeszizom, csak pont a megfelelő tartásban tudod a légzést és a stabilitást együtt optimalizálni - amíg az egyiket fel nem adod a másik javára. 

 

Ha azon kapod magad, hogy többet szöszmötölünk a légzéssel és a helyes törzstartással, az csak azért van mert elmélyültem, és a javadat akarom. Külön öröm, hogy a nyugati tudomány is lassan, lassan, nagyon lassan elkezdi érteni és a helyén kezelni a légzés fontosságát, így lassan, lassan, nagyon lassan beszivárog a köztudatba és az orvosi berkekbe is.  

 

dsc_0864.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szutsmartonjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr5414574864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása