Szűts Márton Jóga

Magán- és csoportos órák Budapesten

Jala Neti - orrtisztítás pozitív mellékhatásokkal

2018. október 22. 21:08 - szutsmartonjoga

 

Hűl az idő, jön a tél, lassan megjelennek a piros orrok, mindenkinél lesz papírzsepkendő és mézes-mentolos cukorka és gyömbértea... hajlamosak vagyunk kisebb nagyobb orrdugulásokra, torokfájásra, vagy arcüreggyulladásra, kinek hajlama szerint. Erre az ayurvédának van egy nagyon egyszerű, olcsó, a napi reggeli rutinba könnyen beilleszthető eszköze, az orrtisztítás sós vízzel. Ez a jala neti, a hat tisztító eljárás (Satkarma) egyike.

"Szájon át lélegezni olyasmi, mint orral enni" - szól a jógamondás. Az orrlégzés alapvető az egészségünk szempontjából, és ezt a hivatalos, mainstream tudomány is igazolja:

  • Az orrlégzés segíti a rekeszizomlégzést, így a test mélyebb izmait aktiválja, így növelve a törzserőt. A rekeszizomlégzés egyben enyhe masszázst ad a belső szerveknek.

  • A tüdő és a vér CO2 szintjének magasan tartásával segíti a test szöveteinek, izmainak sejtszintű oxigénellátását.

  • Az orr egy légszűrős légkondícionáló: segít a tüdőbe jutó levegő tisztításában, és a test hőmérsékletének hűtésében-fűtésében.

  • NO (nitrogén monoxid) szintet emeli a légutakban, majd a vérben : ez gyulladáscsökkentő hatású, és tágítja az ereket, ezzel csökkenti a vérnyomást.

  • Az orrlégzés segít a helyes testtartás kialakításában, de még kihat az arc felépítésére is.

Ennyi jó hatásból kár parlagon hagyni, segítsd az orrlégzésed Jala Netivel!

Hozzávalók:

1 db NETI kancsó (jógastúdiókban, webáruházban be tudod szerezni, 3000-3500 Ft körül van az ára)

1 kávéskanálnyi tengeri só vagy himalaja só

 

 

Így használd:

1. A kancsót töltsd fel testmeleg vízzel, és tedd bele a sót. Miért kell a só a vízhez? Mert a sós víz ozmotikus hatása nagyobb, így nehezebben szívódik fel a nyálkahártyába.

2. Az egyik orrlyukba helyezd el a kancsó csövét úgy, hogy ne menjen mellé víz, de ne is legyen kényelmetlen. 

3. Csípőből döntsd előre a felsőtested, kissé húzd be az állad és forgasd oldalra a fejed, amíg nem érzed, hogy a víz a felső orrlukadon bemegy, és kifolyik az alsón. A nyitottabb orrluk legyen először felül. Lélegezz a szájon át, mintha víz alatt engednéd ki a levegőt a szájon keresztül. Kis gyakorlással menni fog, de lehet hogy már elsőre sikerül.

4. Utána ugyanez a másik orrlukon keresztül.  

5. Célszerű mindezt a mosdókagyló felett végezni, nyilván. Remélem időben szóltam.

6. Szárítsd ki az orrod: Először lélegezz párat szájon be, orron ki; hagyd hogy kicsöpögjön a  víz. Aztán gyors fújtató légzéseket (kapalabathi) végezz mindkét, majd váltott orrlyukakkal. Próbálj meg nem arra gondolni, hogy reméled senkit nem zavarsz. Ha nem tudod hogyan kell fújtatólélegezni, kérdezd meg jógaoktatódat, vagy ha van időd és kedved, az interneten találsz youtube videókat, érdekes figurákkal.

Milyen gyakran? Akár naponta is, de ha sok sót használsz, kiszáríthatja az orrod, ezért ne vidd túlzásba. A sós víz egyébként eleinte csípheti az orrod, de ez elmúlik. Ha mégsem, akkor kevesebb sót használj...

Fiziológiai hatásai:

  • aktiválja a szervezet saját védekező mechanizmusait a felső légúti megbetegedésekkel szemben (nátha, torokfájás, arcüreggyulladás, allergiák)

  • lehűti, nyugtatja az agyat, így a migrén, fejfájást csökkentheti,

  • érzékenyít a szagokra (bár ez nem feltétlenül jó hatás), de:

  • pont emiatt, és mert csökkenti a szájon át történő légzés iránti igényt, a kutatások szerint segít a dohányzásról való leszokásban.

Jógikus megfigyelések, tapasztalatok:

  • stimulálja az ajna csakrát (homlpkcsakra), így segíti a meditáció mélyítését, az összpontosítást, a képzelőerőt és a vizualizálást, az érzékelést. 

 Motiváció? Az élet már csak ilyen: ha látod hogy van értelme, csinálod, aztán ahogy múlnak a tünetek kihuny a láng, elmúlik a lelkesedés, és a következő megfázásnál megfogadod, hogy amint tisztul az orrod, megint elkezded. Igen, az élet ilyen, de legyél tudatosabb, és kezdd el holnap reggel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szutsmartonjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr1814314417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása