Szűts Márton Jóga

Magán- és csoportos órák Budapesten

Stabil/Mobil ízületek

2017. június 07. 09:04 - szutsmartonjoga

A jóga bizonyos értelemben mozgásterápiaként is felfogható. Hogy a jóga ősi céljainak megfelelő változásokat hozzuk létre a mai testünkben, a tudásunkat folyamatosan szélesítsük és mélyítsük. AZ egyik ilyen szempont a mai világból Mike Boyle alábbi koncepciója, mely segíthet egy-egy jógapóz végrehajtásában is:

Minden ízületnek megvan az elsődleges funkciója, hogy inkább stabilnak, vagy inkább mobilnak kell-e lennie. Ezek:

boka – mobil
térd – stabil
csípő – mobil
lumbális gerincszakasz (derék) – stabil
háti szakasz – mobil
lapockák – stabil
váll – mobil

Észreveheted, hogy az ízületek elsődleges funkciói váltakoznak, hogy tudja a test fent tudja tartani a viszonylagos egyensúlyt. Ha valamelyik ízület veszít az elsődleges funkcjójából, annak ára van: általában a szomszédos ízület fog fájni. Például ha a csípőd nem elég mobil, akkor minden egyes lépésnél a derekad fog mozogni a csípőd helyett. Innentől fájhat a derekad is, de a mobil derekadat a háti szakaszod stabilitással fogja kompenzálni, így az is fájhat, de lehet hogy a térded veszi át a csípő mobilitását, és ha az érzékeny, az fog fájni, és így tovább, a gyenge láncszemen fog megjelenni...

Tanulság 1: ha valamid fáj, lehet hogy az okokat máshol kell keresni.
Tanulság 2: Jógázz, és figyelj! A jóga közvetlenül és intenzíven a testre hat, ezért nem mindegy hogy hogyan csinálod. Gyakorold az alapokat!

Szűts Márton Jóga fényképe.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szutsmartonjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr9612345495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása