Szűts Márton Jóga

Magán- és csoportos órák Budapesten

8 ok, amiért érdemes odafigyelned a légzésedre

2018. február 19. 13:01 - szutsmartonjoga

A légzés egy igazi rejtett kincs: lehet egyszerű lifehack, mellyel lenyugtathatod magad, amikor stresszes helyzetbe kerülsz, vagy amitől nem fázol a hideg vízben; lehet egy igen hatékony egészségfenntartó eszköz; ugyanakkor lehet ablak a végtelenre, kapu a jelenre, vagy egy mindig kéznél levő eszköz a tudati folyamatok uralására.

Hogy mindezt megtapasztald, nem kell zuglaborból, illegális webáruházból drága pénzért rendelned semmit: a légzés mindig a rendelkezésedre áll, mégis csak ritkán használjuk tudatosan. Pedig:

 

  1. A mély légzés megteremti a kapcsolatot a testeddel: erősíti a középpont érzetét, hiszen enélkül ritkán kapsz bármilyen visszajelzést a tested mélyéről.

 

  1. A mély légzés erősíti az immunrendszert. A rekeszizomnak igen jelentős szerepe van az érrendszer és nyirokrendszer összehangolásában A nyirokkeringés részben az izmok pumpáló mozgása tartja fent. A mély légzést a rekeszizom munkája eredményezi, így ez a pumpáló mozgás az egész törzsben érvényesül.

 rekesz.jpg

 

  1. A légzés és a stabilizáló törzsizmok összhangban működnek. A légzés helyreállításával javítjuk a gerinc stabilitását és a porckorongok egészségét. A helyes légzés mobilizálja a mellkast, és a bordakosarat.

 

  1. A rekeszizom a belső szervek SMR hengere. A rekeszizom mozgása a belső szerveket is masszírozza: belégzéskor a belső szervek a növekvő hasüregi nyomás miatt nyomódnak össze és lazulnak fel, így fokozódik a vérkeringésük.

 

  1. Az ősi jóga szerint mindenki meghatározott légzésszámmal születik, így ha lassabban lélegzel, tovább élsz. (A jóga ezért tartja károsnak a nyugati sportokat).

 

  1. A mennyiségnél fontosabb a minőség: a mély légzés paraszimpatikus (azaz nyugtató) hatású, míg a mellkasi légzés szimpatikus (azaz „üss vagy fuss” állapotba hoz, felkészít a harcra). Ha nyugodtabb vagy, elégedettebb, őszintébb és szabadabb vagy.

  rekesz2.jpg

  1. A légzésre is igaz: minél kevesebből hozz ki minél többet. Az emberek többsége túllélegzik, holott nem a levegő kevés a tüdejében, hanem a vér oxigénleadása a szövetek felé nem elég hatékony. Ennek magyarázata az elsőre kissé bonyolult Bohr-effektus: az oxigén széndioxid jelenlétében tud beáramlani a szövetekbe. A túl sok légzés sok CO2 kilégzésével jár, így annak alacsony szintje a vérben további belégzésre ad utasítást a rekeszizomnak, így a vér CO2 tartalma alacsonyabb szinten állandósul, a CO2 tolerancia csökken, és állandó túllégzés alakul ki – ellenben a szövetek, izmok nem jutnak több oxigénhez. Megoldás: gyakorold az alullégzést rendszeresen napi pár percben, és az ahhoz kapcsolódó gyakorlatokat. (Óvatosan végezd: ha egészségügyi problémád van, konzultálj orvossal vagy az oktatóval).

 rekesz1.png

  1. A lassan, egyenletesen áramló, finom légzésre figyelés már önmagában meditációs gyakorlat: segít személyiséged megismerésében, és kapcsolatba kerülsz legmélyebb, halhatatlan éneddel.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szutsmartonjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr3112938329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása