Szűts Márton Jóga

Magán- és csoportos órák Budapesten

A jóga és a bolygóideg, a paraszimpatikus idegrendszer (PNS) managere

2018. szeptember 13. 11:05 - szutsmartonjoga

A jóga talán legkedvezőbb és legegyedibb hosszútávú hatása a paraszimpatikus hatás, azaz: a szimpatikus idegrendszer (egyszerűsítve: stresszhatás) tónus kiegyenlítése a stresszhelyzet megszűnése után. Hogy tudományosan kézzelfoghatóvá tegyük, mindez az eredmény leginkább egy agyideg munkálkodásának eredménye: a bolygóidegé. Ha stresszhatás után nehezen tudsz ellazulni, erős mozgás, edzés után regenerálódni, vagy hajlamos vagy a gyulladásos megbetegedésekre, az azt is jelentheti, hogy a bolygóideged alulműködik.


nervusvagus.gif

 

A bolygóideg kíváncsi ideg: agyideg létére (mint X. agyideg) nyúlványai a szívig,vesékig és az emésztőrendszerig lenyúlnak, sőt evolúciós maradványként a gégéhez is érnek el rostjai. Összeköti az agyat (leginkább a belső, ősibb területeit: hipotalamusz, talamusz, nyúltagy stb.) és a bélrendszert (az enterális idegrendszeren keresztül (ENS)). A bolygóideg így része a vegetatív idegrendszernek, mely irányítja az ősi, életfenntartó, önkéntelen működéseket, pl, biztosítja a stabil szívritmust , szabályozza a vérnyomást, a nyelést, az emésztést, az alvást.  Az ideg legnagyobb számban érző rostokat tartalmaz (80-90 %), azaz a információt szállít felfelé.

Ha a bolygóideg aktív:

• jobb a cukorszabályozás
• alacsonyabb a stroke és szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata
• alacsonyabb a vérnyomás
• jobb az emésztés
• alacsonyabb a depresszióra való hajlam
• kevesebb a stressz és a szorongás

Ha a bolygóideg alulműködik, az hajlamosít stroke-ra, magas vérnyomásra, gyulladásos megbetegedésekre, gyenge immunrendszerre, depresszióra. Könnyen elfáradsz, nehezen regenerálódsz, könnyen gyulladásba jön a szervezeted, emésztési nehézségeid lehetnek.

És hogy hogy jön ide a jóga? A bolygóideget műtéti úton, egy folyamatosan ingerlő, kis szerkezet behelyezésével is késztethetik fokozott működésre, de vannak erre egyszerűbb, természetesebb, kockázatmentesebb módok, mindjárt itt a jóga, és azon belül:

 

A bolygóideget aktiválja:

A lassú, mély rekeszizomlégzés: motiváljon ez is, hogy ne a pózt, hanem a légzést helyed a fókuszba...

a mantrázás (mormogás, éneklés, beszéd - a pletykálkodás nem ér :)),

a meditáció, relaxáció: nem érdemes átugrani, a jóga sok pozitív hatásától fosztod meg magad ha kihagyod...

Úgy tűnik, a bolygóideg az egyik kulcs az egészséghez, a jól-léthez. Az igazi wellnesshez.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szutsmartonjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr414220147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása