Szűts Márton Jóga

Magán- és csoportos órák Budapesten

Álló pózok dícsérete

2018. szeptember 28. 09:18 - szutsmartonjoga

Az álló pózok csak az elmúlt 1-200 évben kerültek be a jóga gyakorlatai közé. A Jóga lámpásában (Hatha-jóga-pradípiká, XV. század) szinte csak ülőpózok vannak, a kivételek a Majurasana és a Dhanuraszana, mindkettő a belső szervekre és az emésztésre való intenzív hatása okán.

 

(Az persze most más kérdés, hogy 100 éve valószínűleg alig voltak pózok a jógában, annál több légzés, tisztítógyakorlat és meditáció) 

Most mégis az álló ászanákra helyezném a hangsúlyt, azoknak is fizikai ("egészségmegőrző") aspektusára, elmondom miért:

1. Eleink nem jártak iskolába (ennek is voltak előnyei …), nem ültek már kisgyerekként napi 6-8 órát szinte mozdulatlanul, hogy aztán az iskolákból kikerülve szinte végigüljek az életüket. Az eredmény drámai: kevés az olyan ember, akinek ne fájna a dereka, háta, és idővel ne okozzon nehézséget a mozgás. (korábban mint kéne) 

2. Ezt ellensúlyozandó többet kell talpon töltenünk, újra kell tanulnunk állni, járni. Már csak ezeknek a finomításától csökkenhet a hát- vagy nyakfájás. Tehát figyeld meg hova terhelsz a talpon amikor állsz, előre dőlsz-e, mint egy síugró, vagy kitolod-e előre a hasad, tolod-e a lábfejed a talajba? Van-e különbség a csípőd bal és jobb oldala között, amikor lépsz, vagy zökkensz egyet? Van-e feszültség a  nyakadban? A nyújtott gerinc álló helyzetben kezdetben furcsa és kényelmetlen lehet, de ha elvégzed a megfelelő korrekciós gyakorlatokat, természetessé és kényelmessé válik. Ha jógaóra után egy-két napig egyenesebbnek és magasabbnak érzed magad, akkor az órán végeztél ilyen gyakorlatot is, ha nem is a testedre szabva.

3. Az álló pózok az egész testet dolgoztatják, erősítik és nyújtják a fasciavonalak mentén, enyhítve a letapadásokat. Végig nyújtóznod kell a gerinccel felfelé, talpakkal (külső  talpél, belső talpél) tolnod lefelé. 

4. Az álló csavarások biztonságosabbak, mint az ülő csavarások, mert feszít a csípő, így nem terheled túl. Pont ezért erősítik is a csípőt.

5. A mély állópózok (ahol legalább az egyik combcsont vízszintes, vagy az alá kerül) jól energetizálják és erősítik a lábat, miközben nyújtják az egész törzset. 

6. A mély állópózok növelik a boka mobilitását, ami rendkívül fontos a térd egészsége szempontjából. (Ha a bokád merev, a térded fog mozogni helyette ...)

7. A gerinced a medencéből emelkedik ki. Ha ez az alap labilis, az egész rendszer labilis. 

8. A combokat különösen kell erősíteni. Schririlla Györgynél olvastam a megfigyelést, hogy annyira vagy fiatal, amekkorákat lépsz, amilyen gyorsan tudsz haladni. Jó megfigyelés! Nyerj éveket!

9. Ha már a korról beszélünk: ha erősebb lesz a lábad, és jobb lesz az egyensúlyérzéked, kevésbé fenyeget az idősebbeknél gyakoribb elesés, illetve combnyaktörés. 

10. Ha már combnyaktörésről beszélünk: az álló pózok növelik a csontsűrűséget. 

11. A dolgozó vádli jót tesz a vénás keringésnek.

12. Hát egy erős láb és fenék nem néz ki jobban, mint egy megereszkedett?

allo3.jpgKép forrása : http://asana.ha-tha.ru/eka-pada-agni-stambha-utkatasana

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szutsmartonjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr9114266483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása