Szűts Márton Jóga

Magán- és csoportos órák Budapesten

5 gyakorlat, ha fáj a nyakad

2017. január 18. 10:46 - szutsmartonjoga

5 gyakorlat, ha fáj a nyakad

 

Mintegy 6 kilós gömböt cipelsz a nyakadon: a fejed. Ez már elég tekintélyes súly, elég magas súlyponttal ahhoz, hogy helyzete az egész test stabilitását befolyásolja. Ha a tested valamelyik része elmozdul, az a test más területein is változást okoz. A változások mint egymás alá épített, kisebb-nagyobb fogaskerekek az egész testen végigvonulnak, hogy fenntartsák az egyensúlyt, vagy hogy az életet jelentő nozdulatokat biztosítsák. Így a fej előreesése kapcsolatban állhat például a lúdtalppal, és fordítva: lúdtalp is okozhat előreeső fejtartást. A jóga kiváló lehetőséget kínál arra, hogy ezeket az egyensúlyvesztéseket megfigyeld és javítsd.

Ahhoz, hogy a nyakad egészséges legyen, állásban a fejednek a gerinc fölött kell lennie. Ha jó helyen van, akkor a füled nagyjából a vállad vonalában, a váll felett van. Ha ennél elöbbre esik, akkor a lapocka körüli izmoknak be kell segíteniük, hogy tartsák a fejet. Ezeknek az izmoknak alapvetően nem ez a feladatuk, így az állandó terhelés alatt nyúlnak és bekeményednek, ami akár jelentős fájdalommal is járhat mind a nyak, mind a lapockák tájékán. Ha a nyakad fáj, lehet, hogy elég a hátad rendbetenned.

 

 physical-anatomy-problems-sitting-computer-wrong-posture.jpg

 

A rossz fejtartás miatt nem csak a nyakad és a hátad fájhat, hanem a fejed is, a légzésed felszínesebb lesz, de akár fülzúgást is okozhat.

 

Gyakorlatok az egészségesebb nyakért (Ne akkor végezd, amikor akut panaszod van, inkább megelőzésként ha sokat ülsz)

  1. Igyekezz mindig fejtetővel felfelé nyújtózni. Forgasd kifelé a felkart, ettől a hátad egyenesedik, és a fej hátrafelé mozdul. Lélegezz lassabban, figyelheted a légzés hatását a fejtartásodra.

 

nyakra2.jpg

2. Nyak átmozgatása: végezdheted ülésben vagy állásban, a hát egyenes. Felkarokat fordítsd kifelé, fejtető felfelé nyújtózik, a vállak lazák. Nyújtsd előre, majd keresztezd a karokat, és öleld át a vállakat (avagy érintsd meg a lapockákat). Finoman told a vállakat lefelé. Belégzésre fordítsd el jobbra a fejet, tartsd bent a levegőt. Kilégzésre vissza, majd ismételd a másik irányba. Érezd a nyakat, a légzést. Óvatosan végezd.

nyakra1.jpg

3. A kiinduló pozíció: egyenes ülés vagy állás, a könyököket összefoghatod a derekad mögött vagy teheted csípőre, így könnyebb nem megemelnia  vállad. Belégzésre a fej kissé előre jön, az áll nyújtózik felfelé. Kilégzésre a fej hátrafelé mozog, az áll a szegycsont felé. A tarkó végig felfelé nyújtózik. Érezd a nyakat, a légzést. Óvatosan végezd.

4. Harcos II: billentsd a medencét, a gát így stabil alapot a gerincnek. Nyújtózz felfelé a fejtetővel. A tenyereket forgathatod felfelé, hogy hosszabb legyen a nyak. Nézz oldalra, vagy előre.

nyakra3.jpg

  1. Kobra: Vállakat csavard hátra, hosszú tarkóval emeld a fejet, a fejtető végig felfelé nyújtózik. A vállak hátravitelével érezd, hogy dolgoznak a hátizmok, a fej emelésénél szintén. A lábfejeket és a medencét told a talajba, a farizom dolgozik. A kobrát elsősorban hátizom gyakorlatként, ne hátrahajlításként végezd!

 

nyakra4.jpg

 

 Jó gyakorlást!

Szólj hozzá!
Címkék: nyakfájás

A bejegyzés trackback címe:

https://szutsmartonjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr9912135003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása