Szűts Márton Jóga

Magán- és csoportos órák Budapesten

Itt van az ősz… Ayurvedikus tanácsok az őszre

2017. október 06. 22:38 - szutsmartonjoga

Ahogy kinézek az ablakon, még süt a nap, a kevéske felhő lustán sodródik odafent, de már ritkul a lombozat a fákon.  Ha kimegyek a szabadba, a nap melegíti az arcom, de a cipzárt már nyakig jó húzni reggel. Elmúlt a nyár, kezdetét vette a hűvösebb, szeles idő. Beköszöntött az ősz.

Ősszel a vata dosha, azaz a két legkönnyebb elem: a levegő és az éter dominál, és hideg, száraz, mozgékony minőség jellemzi. A szervezetben ugyanezek a minőségek jelenhetnek meg: a bőr szárazzá válhat, kicserepesedhet, a gondolatok mozgékonysága éjjelente álmatlanságot okozhat, és az embert, ha arra hajlamos, a depresszív, lehangolt életérzések keríthetik hatalmukba. Hogyan tudjuk ezeket a hatásokat az ayurveda segítségével egyensúlyba hozni?

Jógagyakorlás során:

  • az előrehajlások (és ellenpózként a hátrahajlások) csökkentik a vatát (depresszióra hajlamosak kevesebbet csináljanak belőle). A Pawanmukta ászana (hanyatt fekvésben térd a mellkasnál, homlok a térden, kilégzésre jól belelazulva) szintén nagyon hasznos.
  • minden pózt lassan, koncentráltan végezz, hogy a szétszórt elmét jelenlétre ösztönözd,
  • az állópózok legyenek stabilak, az egylábas egyensúlyozó pózok különösen jók,
  • adj időt a légzőgyakorlatokra (pl. Nadi Sodhana, Chandra bheda )  és a relaxációra (shavasana) a végén.

  lepcso_kicsi.jpg 

Életmód tanácsok:

  • Ruházatunk legyen megfelelően meleg, védje testünket a hidegtől. Figyeljünk a kezek a fej és a nyak védelmére.
  • Az ősz és majd a tél is, kedvez a meleg olajos masszázsoknak. mint amilyen pl. az  Abhyanga masszázs , mely elősegíti a méreganyagok kiválasztását, felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, helyreállítja a testre ható erők (doshák) egyensúlyát, megelőzi vagy ellensúlyozza a Vata miatt kialakuló ideges eredetű zavarokat, a stresszt, ugyanakkor csökkenti a merevséget, serkenti a vérkeringést, eltávolítja a zsírlerakódásokat, feszesíti az izmokat.
  • Részesítsük előnyben a meleg, folyékony, szaftos ételeket, melyek felmelegítik belsőnket és a vata szárazságát megfelelőképpen egyensúlyozzák. Ilyen ételek, pl, zabkása, főzelékek, levesek, rakott egytálételek, mártások.
  • Alapvetően kerüljük a hideg és mirelit ételeket és italokat, száraz szendvicseket, helyettük fogyasszunk frissen készült meleg ételeket és meleg italokat!
  • Az ételeinket készíthetjük ghí-vel, (tisztított vajjal). Használjunk melegítő hatású fűszert, például fahéjat, gyömbért, ezeket akár mértékkel meleg teaként is fogyaszthatjuk.
  • A vata hatására kiszáradt bőrünket hidratáljuk krémmel vagy felmelegített (pl. szezám) olajjal. Akinek eleve olajosabb a bőre (kapha típus), ne óvatosan bánjon a túlságosan olajos hidratáló készítményekkel!
  • A vata növekedésével érezhetjük annak mentális hatását, a gondolatok élénkülését, idegességet, érzékenységet. Válasszunk olyan időtöltést, mely megnyugtat, nem élénkít végletesen. Kiránduljunk, olvassunk, jógázzunk, vagy hódolhatunk kedvenc tevékenységeinknek, időjárás függvényében . Élvezzük az őszt, gyönyörű, színes évszak! Ahogy Petőfi egy meditatívabb hangulatában szépen írta :

 

Petőfi Sándor:

ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA (részlet)

Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.

Mosolyogva néz a földre
A szelíd nap sugara,
Mint elalvó gyermekére
Néz a szerető anya.

És valóban ősszel a föld
Csak elalszik, nem hal meg;
Szeméből is látszik, hogy csak
Álmos ő, de nem beteg.

Levetette szép ruháit,
Csendesen levetkezett;
Majd felöltözik, ha virrad
Reggele, a kikelet.

Aludjál hát, szép természet,
Csak aludjál reggelig,
S álmodj olyakat, amikben
Legnagyobb kedved telik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szutsmartonjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr5312935659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása